Inzetbaarheid meten bij ziekteverzuim

Meet direct de inzetbaarheid voor taken en voorkom dat medewerkers onnodig lang thuis zitten.

Lees hoe het inzetbaarheidsonderzoek ondersteunend is voor de werkgever, de medewerker, de bedrijfsarts, de verzekeraar en het UWV

Het inzetbaarheidsadvies:

Maakt direct duidelijk
wat iemand kan

Komt tot stand na
overleg met werkgever en
-nemer

Respecteert 100% de privacy

Word ingezet ter voorbereiding
op het gesprek met
de bedrijfsarts

Geeft inzicht in oplossingen

Is 100% poortwachter proof

Al 25 jaar maak ik me sterk om inzetbaarheid objectief meetbaar te maken, om daarmee concreet richting te geven aan duurzame werkhervatting.

- Raymond Gruijs

Duidelijkheid voorkomt onnodige frustratie en stress

Bij een ziekmelding worden direct allerlei processen in gang gezet. Dit zijn administratieve processen, maar zeer zeker ook psychologische processen. Immers een ziekmelding roept vragen en reacties op. Is het terecht, hoe krijg ik mijn planning rond, is er meer aan de hand, waarom gebeurd het nu etc, etc.

Hoe kun je nu zowel de administratieve processen met een klik afhandelen, maar vooral de onzekerheden over de aard van een ziekmelding direct wegnemen?

Dat kan met een inzetbaarheidsonderzoek. Dit onderzoek vindt plaats binnen 24 uur nadat de werkgever het verzoek indient om duidelijkheid te krijgen over de arbeidsmogelijkheden van de medewerker.

Tijdens het onderzoek staat centraal welke activiteiten de medewerker thuis nog kan uitvoeren en waarom deze beschikbare mogelijkheden niet op het werk worden uitgevoerd. We maken de motivatie van de medewerker inzichtelijk en maken hem tevens bewust van de persoonlijke en zakelijke gevolgen Hier zit al een voorlichtend element in. Vervolgens gaan we samen onderzoeken welke belemmeringen er in de weg staan om het werk weer te hervatten.

De 5 A's van arbeidsrelatie, -verhouding, -taken, -omstandigheden en -uren komen uiteraard aan bod en worden gerelateerd aan de eerder geconstateerde belemmeringen.

Het is een arbeidsrelatie, dus de werkgever zal ook om een visie gevraagd worden, om zo verwachtingen transparant te maken.

In het verslag zal een advies gedaan worden over bijvoorbeeld de vraagstelling aan de bedrijfsarts of andere betrokkene partijen. Er worden tevens adviezen aangedragen om de inzetbaarheid duurzaam te verbeteren of te herstellen.

Stop met passief volgen van de reintegratie en neem de regie over hervatting met objectieve informatie

Je kunt zelf de mate van actie bepalen

Als werkgever bepaal je zelf of je advies over de inzetbaarheid voor taken wilt hebben of niet. Je kunt niets doen en afwachten. Dit betekend veelal ongemerkt dat verzuim zo maar 6 weken duurt. De bewustwording komt zodra de verplichte poortwachter acties worden aangekondigd. Thuis blijven is voor niemand goed. Sterker nog, hoe langer iemand thuis is, hoe moeilijker het is om het werk ritme weer op te pakken. Door direct een helder advies over inzetbaarheid te ontvangen kun je de medewerker betrokken houden bij het bedrijf.

Je bent niet langer afhankelijk van de arbodienst

Als werkgever ben je verplicht om verzuimbegeleiding te regelen via een Arbodienst of bedrijfsarts. Deze beoordelen een ziekmelding veelal met een medische bril, terwijl 75% van de meldingen niet medisch van aard zijn. Daarnaast beschikt de bedrijfsarts niet over de middelen en de tijd om uitgebreide metingen te doen. Met het inzetbaarheidsadvies kan de bedrijfsarts veel beter een medische beoordeling maken. Zo komen inzetbaarheid en medische aandachtspunten goed bij elkaar.

De verzekeringsmaatschappij zal tevreden zijn

Heb je de loondoorbetaling, het eigen risicodragerschap voor WGA en ZW verzekert, dan dien je te voldoen aan de polisvoorwaarden van de verzekeringsmaatschappij. Uiteraard wil je niet laten gebeuren dat je geen uitkering ontvangt. Het inzetbaarheidsonderzoek geeft exact de informatie die een verzekeraar wil hebben, namelijk welke arbeidsmogelijkheden zijn er nog wel. Het inzetbaarheidsonderzoek kan dus ingezet worden bij ziekteverzuim, maar ook bij de beoordeling van de reintegratie mogelijkheden voor een (ex-)medewerker in de WGA.

Medewerkers blijven betrokken

Dit blok verwijderen? Verwijder hem in de Phoenix Editor en hij zal in de live versie automatisch verdwijnen! Mauris fermentum posuere dapibus. Mauris et neque dolor. Sed viverra finibus facilisis. Nam luctus quis enim sit amet rutrum. Nulla ornare sapien justo, ac tincidunt erat tincidunt ut. In hac habitasse platea dictumst. Nullam at ante semper, fringilla massa nec, rhoncus mauris. Fusce vel faucibus tellus. Mauris ac metus pretium sem elementum efficitur. Sed sed ligula non nisl maximus tristique. Nulla dapibus varius ex, vel suscipit leo auctor at eu.

Je hebt volledig inzicht in de voortgang

Er is maar een doel en dat is dat de medewerker weer volledig kan werken, bijvoorkeur in zijn eigen werk. Het is net als bij ieder ander proces in je bedrijf, je wilt de voortgang in de gaten kunnen houden. De rapportage die aangeleverd worden geven je precies aan wat de medewerker wel en niet kan, wat er aan gedaan wordt en in welke fase van het poortwachter traject je je bevindt. Zo kun per stap bewuste keuzes maken over de voortgang.

Gesprekken met je medewerker zijn constructief

Als er (gezondheid-)problemen zijn dan is het menselijk om daar over uit te wijden. Die gelegenheid moet er ook zijn dat iemand even zijn verhaal kwijt kan. Bij reintegratie en inzetbaarheid gaat het echter om de feiten. Met de uitslag van het inzetbaarheidsonderzoek in de hand kun je een constructief gesprek voeren met je medewerker en concrete afspraken maken over het uitvoeren van het advies, zonder dat dit overschaduwt wordt door gevoelens van onwel bevinden.

Werk maken van inzetbaarheid is
bouwen aan de arbeidsrelatie

Verzuimbegeleiding heeft van oudsher een negatieve lading. Het is lastig om te kunnen voldoen aan de verwachting van zowel de werkgever als de medewerker. Door objectief te meten kunnen alle gevoelens van onwelbevinden en wantrouwen buiten beschouwing blijven en maak je afspraken over inzetbaarheid op basis van feiten. Werkgever en medewerker gaan zo samen op reis om de situatie te verbeteren. Dat komt de arbeidsrelatie absoluut ten goede.

ARBO West is van gecertificeerde Arbodienst een gecertificeerd advies en trainingsbureau geworden en voldoet aan alle wettelijke eisen om reïntegratie begeleiding te mogen uitvoeren.

Een inzetbaarheidsonderzoek kan
ingezet worden bij:

Een ziekmelding

Blessures

(dreigend) Arbeidsconflict

Rug- en nekklachten

Burnout klachten

Stress symptomen

Functioneringsgesprek

WGA begeleiding

Eigen risicodrager ZW

Letselschade dossier

2e spoor onderzoek

Ouderen beleid

Ik wil graag een gesprek aanvragen over de mogelijkheden van inzetbaarheidsadviezen en - begeleiding.